Hvis du allerede er helt med på hvad bitcoin er for noget kan du springe ned til “Mit bitcoin-eventyr”. Til alle dem der ikke ved hvad Bitcoin er for noget kommer her en – forsimplet, men forhåbentlig fyldestgørende – beskrivelse:
Fordele og ulemper ved bitcoin
Bitcoin er den største digitale decentrale valuta, forstået på den måde at ingen central myndighed eller stat står bag, hvilket betyder at kurserne er helt flydende og afgjort af markedet. Regnekraften til at behandle og sikre transaktioner kommer fra et globalt netværk af frivillige der får en lille smule for regnekraften, dette hedder “mining” og bliver beskrevet lidt mere længere nede.
Hvordan opbevares de?
Man har sine bitcoins i en digital tegnebog, enten på sin egen computer, i en online tegnebog eller udskrevet på papir som fx QR-koder. En online bitcoin-tegnebog er smart, men noget af sikkerheden forsvinder da andre fx kan opsnappe dit login og stjæle dine penge, hvis du er meget uheldig. Hvis du har din tegnebog på din egen computer er det dog meget vigtigt at have en backup på enten en USB-nøgle eller udskrevet på papir, så man ikke mister sine bitcoins hvis man kommer til at slette tegnebogen, mister den ved computernedbrud, virus eller hackerangreb.
Hvordan handler man med bitcoin?
Bitcoin handles online, fx på bitstamp.net, men online vekselerer kræver typisk at man indsender pas for at bevise sin identitet og et bankudtog for at bevise sin adresse og det kan være besværligt. Hos Bitstamp koster det i øjeblikket 0,5% at handle mellem dollar og bitcoins + 0,95€ at trække penge ud til en europæisk bankkonto. Derfor kan det være rigtig smart at handle bitcoins med venner og bekendte lokalt – enten for kontanter eller ved bankoverførsel.
Hvad med bitcoin og inflation?
Bitcoin er i modsætning til de fleste andre normale valutaer deflationær da der maksimalt vil blive udstedt 21 millioner bitcoins. De nye bitcoins udstedes samtidig med at der behandles transaktioner og bliver lagt oveni transaktionsgebyrerne, og går derfor ligeledes til den frivillige regnekraft. I øjeblikket udstedes der 25 bitcoins for en beregnet blok, men dette halveres løbende(næste gang i 2017), så systemet til sidst kommer til at køre udelukkende ved hjælp af transaktionsgebyrer.
Hvis man kun betaler for bitcoin-systemet med gebyrer, bliver det så ikke dyrt?
Det betyder dog ikke at det bliver dyrere at handle med bitcoins, da regnekraft hele tiden bliver billigere jf Moore’s lov. Transaktionsgebyrerne er endda i øjeblikket frivillige, så man ikke behøver betale for at sende penge – men det hjælper dog meget på hvor hurtigt en transaktion bliver behandlet – i øjeblikket bliver en transaktion uden problemer behandlet på under ti minutter med et gebyr på 0,0005 BTC, som svarer til 2kr. Dog afhænger transaktionsgebyret også af størrelsen på den, så en transaktion på 1000kr fra en adresse til en anden typisk vil blive behandlet hurtigt uden gebyr. Fx fik jeg behandlet en transaktion på 12 kr uden gebyr på ca seks timer for et par dage siden. Hvis man derimod sender 100 kroner til ti forskellige adresser(konti) på en gang forventes der et gebyr i forhold til den forøgede datastørrelse – altså fx de tidligere nævnte 2 kroner. Det vil derfor altid være billigere at handle med bitcoin end fx kreditkort.
Fordele og ulemper ved bitcoin
Fordelene ved bitcoin er:
- Du kan sende både store og små beløb til andre uden mellemmand
- Ligesom kontanter kan en transaktion ikke trækkes tilbage og modtager kan aldrig trække flere penge, hvilket gør det sikrere end fx kreditkort, hvor køber kan få trukket transaktionen tilbage og sælger kan misbruge kreditkortnummeret.
- Ligesom diamanter har bitcoin værdi fordi der er et begrænset antal af dem og der er mange der efterspørger dem. Prisen på en bitcoin afgøres derfor udelukkende af deres værdi som smart betalingsmiddel og hvor mange der bruger dem – det betyder dog også at prisen svinger meget i forhold til efterspørgslen. I november og december kom prisen på 1 bitcoin helt op over 1000$ efter at “bølgen” ramte Kina. I skrivende stund koster en bitcoin 794$
- Bitcoin er en semi-anonym valuta da man skal bruge eksterne data for at regne ud, hvem en konto/adresse tilhører
- Man kan handle bitcoins med sine venner, bekendte og fremmede på gaden – typisk bare med en mobiltelefon ved hånden, så afsender kan sende og modtager bekræfte at transaktionen er sat i gang.
- Ingen eller meget lave transaktionsgebyrer
Ulemperne ved bitcoin er:
- Ligesom kontanter kan bitcoins bruges til at handle med ulovlige varer
- Store udsving i kurserne da de afhænger helt af markedet, så man skal nok ikke sætte opsparingen i bitcoin. Selvom kursen næsten kun går opad lige nu er der ingen garanti for at den bliver ved med det. (Se grafen herunder fra Bitstamp for de sidste seks måneder)
- Ligesom en normal tegnebog kan en bitcoin tegnebog stjæles hvis man ikke passer på den
Har jeg glemt noget?
Har jeg glemt noget i min beskrivelse af bitcoin eller er der noget du har spørgsmål til må du meget gerne skrive en kommentar med dit spørgsmål – så svarer jeg og opdaterer indlægget 🙂
Mit bitcoin-eventyr
Jeg synes personligt bitcoin er spændende, både fordi det er fascinerende for min indre nørd, men også fordi det er et praktisk og billigt alternativ til kreditkort. Som sælger betaler jeg i øjeblikket Nets et par kroner og en procentsats pr transaktion + 1000 kr om året for at tage imod betaling i min webshop og hos Paypal kommer jeg af med hele 3,6% pr transaktion og det er dyrt… meget dyrt!
Hvis jeg kunne tage mod betaling med bitcoin, hvilket jeg håber revisoren snart siger ok for, ville jeg bestemt ikke have noget imod at lade halvdelen af besparelsen gå videre til kunden – det er jo bare sund fornuft!
Bitcoin mining
“Bitcoin mining” er udtrykket for at give regnekraft til netværket for at få del i de nye bitcoins og transaktionsgebyrerne. For et års tid siden hvor jeg første gang så på mulighederne med bitcoin, kunne man stadig få overskud ved at tilbyde regnekraft til netværket med sin almindelige computer og grafikkort. Det er dog helt slut nu, da det koster meget mere i strøm end man får ud af det – specielt i Danmark hvor de fleste giver over 2kr/kWt. Siden er der kommet specialiserede chips på markedet (ASIC’er) der udelukkende arbejder med bitcoin-beregninger og andre kryptovalutaer baseret på SHA-256 hashing ligesom bitcoin. Disse chips gør det muligt at få meget mere regnekraft pr watt, men uheldigvis er det allerede nu ved at skifte så det heller ikke kan betale sig i Danmark, med mindre man køber ny dyr hypereffektiv hardware der både koster mindre pr regnekraftenhed(Gigahash/s) og kræver mindre strøm (Watt/gigahash).
Jeg har selv købt en enhed der i øjeblikket giver overskud, men det er ved at være usandsynligt at den kan nå at tjene sig selv hjem, da der kommer masser af ny og mere effektiv regnekraft på markedet hele tiden. Min indre nørd elsker dog det sjove i det og selvom det skulle give en lille smule underskud er jeg blevet meget klogere og har haft en masse sjov ved at lege med teknikken. Det kan være jeg kan sælge min bitcoin-miner til en anden der også gerne vil prøve at “mine” senere 🙂
Det kan let se ud som om man let kan tjene en masse penge på at mine bitcoins når man kører tallene gennem sit hoved, men desværre er der en ting som ret mange online beregnere glemmer eller udelader når de beregner om det kan betale sig – nemlig “sværhedsgraden”(difficulty) ved at mine bitcoins, for den stiger nemlig hele tiden da der kommer mere og mere regnekraft på netværket.
Bitcoin er teknisk skruet sammen sådan at sværhedsgraden tilpasser sig hvor meget regnekraft der er til rådighed og hvis der er meget bliver det sværere(og kræver mere strøm). Kort sagt – jo flere der er om at dele kagen, jo mindre får hver enkelt.
“Difficulty” er lige steget til 2,193,847,870 og bliver justeret ca. hver 14. dag og afgøres af mængden af regnekraft, som i øjeblikket er ca. 17 petahases/s = 17,071,373 GH/s globalt.
Her ser du grafen(fra Bitcoinwisdom) for de sidste par niveauer og det tyder på det kun går en vej = opad! Kurven kan selvfølgelig flade mere ud, så udbetalingen pr gigahash ikke falder, men der er ikke meget der tyder på det.
Så selvom det i øjeblikket kan betale sig for mig at have en maskine kørende vil det med tiden sandsynligvis komme til at koste langt mere i strøm med nuværende hardware end udbetalingen for regnekraften er. På nuværende niveau er udbetalingen for en gigahash regnekraft ca. 18,5 US cent, hvilket betyder at man skal have en maskine der koster mindre i strøm end 18,5 cent pr gigahash for overhovedet at give overskud og langt mere for at tjene sig selv hjem. Eksempelvis går der kun et par uger før min hardware bliver forældet og koster for meget i strøm.
Lad det derfor være en advarsel inden du køber en bitcoin-miner på Den Blå Avis! Selvom det ser ud som en overskudsforretning i kr/gigahash/watt er det ikke sikkert den kan tjene sig selv hjem selvom den kan det på nuværende niveau!
Så rundt regnet – hvis du selv vil købe hardware til at mine bitcoins, skal du gøre det for sjov og ikke for at blive styrtende rig. Husk også at hvis man regner med at bitcoinen stiger i pris er det ikke nogen undskyldning for at mine, da man i så fald lige så godt kunne have købt bitcoins og sidde på dem.
Hvad er cloudhashing?
En sidste spændende ting er cloudhashing. Kort sagt går det ud på at nogen har samlet en masse bitcoin-hardware i en lagerhal og udbyder det på markedsvilkår, så man kan købe og sælge ejerskab af regnekraften løbende efterhånden som prisen stiger og falder – lidt ligesom valutahandel eller aktier. Det fandt jeg spændende og har derfor købt et par gigahashes hos cex.io. Ligesom bitcoinen selv svinger prisen pr gigahash meget og afhænger af hvad folk er villige til at betale pr gigahash. I øjeblikket er efterspørgslen på regnekraft “i skyen” dog meget stor og prisen er derfor meget højere end man kunne købe sin egen hardware for – med med en fantastisk fordel(!): hvis prisen falder pr/gigahash i skyen kan man bare sælge den igen når som helst og man risikerer derfor ikke at stå med en bunke hardware man ikke kan sælge fordi den er for ineffektiv. Cex.io tilbyder endda at man kan handle uden gebyrer og man betaler dem kun et lille beløb for strøm (meget mindre end i Danmark *SUK*) og vedligehold. Derfor kan man regne med at hvis prisen pr gigahash ikke falder, vil man derfor praktisk talt kunne “mine bitcoins” gratis. I teorien bør prisen pr gigahash selvfølgelig falde i forhold til markedet og ny mere effektiv hardware, men i øjeblikket er efterspørgslen så meget større end udbuddet at prisen faktisk har holdt sig helt stabil/stigende over de sidste par uger, så jeg faktisk har fået en vanvittig pæn “rente” for at have mine bitcoins stående i gigahashes hos dem. Jeg er dog meget opmærksom på markedet, for lige pludselig kan priserne falde.
En gigahash koster i øjeblikket ca. 190 kr, men man kan kun betale med bitcoins eller købe dem af nogen man kender – som så sætter det ind på din konto. Det smarte vil så være at oprette en online tegnebog hos fx blockchain.info som man kan udbetale sit overskud til løbende, med mindre man vil geninvestere det.
Hvis man laver en hurtig beregning giver et eksempel med 1 gigahash til 190kr ca. 1 krone i udbetaling om dagen, så på nuværende “difficulty” vil den altså være tjent hjem på 190 dage – men husk nu at difficulty sandsynligvis stiger. Derfor skal man være klar til at sælge sin regnekraft i skyen når den falder mere i værdi end man tjener om dagen. Men lige nu er 3,7% i ugentlig ugentlig udbetaling på investeringen altså meget tiltrækkende og det forklarer også hvorfor prisen pr gigahash i skyen kan holdes oppe selvom prisen pr gigahash i hardware er en tredjedel til halvdelen.
Lige nu er det altså en meget god forretning at have sine bitcoins stående i regnekraft i skyen, men det giver selvfølgelig en ekstra risiko i forhold til at bare at have sine bitcoins stående på en konto, så vær forsigtig hvis du prøver det og sæt aldrig mere i skyen end du har råd til at tabe! 🙂
Har du spørgsmål? Kommentarer? Skal vi diskutere om Bitcoin er en god idé? Skriv en kommentar til indlægget 🙂
3 Comments